Over mij


Na mijn studie geschiedenis ben ik verzeild geraakt in de tekstschrijverij en vervolgens in de fotografie. Inmiddels werk ik al jaren als fotograaf en/of tekstschrijver voor bedrijven, instellingen, de lokale overheid en lokale wijkbladen.

Startpunt bij opdrachtfotografie is altijd de wens van de opdrachtgever. Dat kan de redactie van een blad zijn, maar ook de afdeling communicatie of de directie van een bedrijf of instelling. Belangrijk is wensen en mogelijkheden in kaart te brengen om optimaal te kunnen toewerken naar het gewenste resultaat. Hierbij sta ik altijd open voor goede suggesties. Alleen samen kun je een goed resultaat bereiken.

Naast foto’s in opdracht maak ik vrij werk. Hierin probeer ik te vangen wat bij mij in het oog springt: alledaagsheid.

Alledaagsheid wordt in mijn ogen schromelijk tekort gedaan. Alles moet spectaculair, snel, groots en meeslepend zijn. Alledaagsheid wordt fel bestreden met druk- en dikdoenerij. Want: alledaags is saai. Jammer en bovendien niet waar. Gelukkig is er, ondanks alle uitsloverij, gewoon overal en altijd alledaagsheid. In huis, in de nabije en verre omgeving. Alledaagsheid kan een voorwerp zijn, een situatie, een mens/dier of een combinatie van deze ingrediënten.

Eén de mooiste kanten van alledaagsheid vind ik het onbedoeld absurde, liefst omfloerst met een laagje tragiek. Soms loop ik er op een onvoorzien moment of een onverwachte plek tegenaan. Heerlijke momenten zijn dat.

Bijna altijd fotografeer ik in kleur, omdat wij de wereld om ons heen zo waarnemen. Bovendien zorgt kleur voor een verheviging, ze maakt -voor mij tenminste- het alledaagse nog alledaagser. Kunstenaars die het artistieke lijden graag met een grote L schrijven, benoemen als hun diepste drijfveer wel eens als een strijd tegen het alledaagse en voor de hand liggende. Liever omarm ik het alledaagse blijmoedig en verwonder ik mij over de grote en kleine verschijningsvormen ervan.